Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Συνέντευξη τύπου του Παρατηρητηρίου Αστυνομικής Αυθαιρεσίας - Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου (Ρεπορτάζ της Έλλης Ζώτου για την Αυγή)

Παρατηρητηριο Αστυνομικής Αυθαιρεσίας
Το νέο δόγμα καταστολής: "Διαλύστε την πορεία και φακελώστε όσους νέους μπορείτε"

Μπορεί ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης να είχε εισαγάγει το δόγμα της "μηδενικής ανοχής" κάνοντας ουσιαστικά τις προληπτικές προσαγωγές αναπόσπαστο κομμάτι της αστυνόμευσης ειδικά πριν, μετά και κατα την διάρκεια διαδηλώσεων, το νέο δόγμα που αναδύεται τον καιρό του ΔΝΤ συνοψίζεται στο "διαλύστε την πορεία με την πρώτη αφορμή, πνίξτε τους στα χημικά και αν έχουμε να κάνουμε με μικρότερες ηλικίες κλείστε κάθε δρόμο διαφυγής και κάντε προσαγωγές-συλλήψεις για να μην ξανατολμήσουν να βγουν στο δρόμο".

Το νέο αυτό δόγμα, την ανησυχητική ένταση της καταστολής και τις αυθαιρεσίες της αστυνομίας περιέγραψαν στην χθεσινή συνέντευξη τύπου του Παρατηρητηρίου Αστυνομικής Αυθαιρεσίας ο Δημήτρης Αγγελής, δικηγόρος από το Παρατηρητήριο, ο Μάριος Λώλος, πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, ο Θεόδωρος Συμεωνίδης από το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. και ο Λεωνίδας Καπουτζής, μέλος της νεολαίας ΣΥΝ που τραυματίστηκε μαζί με τον Ν. Ηλιόπουλο στην επίθεση των ΜΑΤ στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Η επίκληση του άρθρου που η αστυνομία επικαλείται για την νομιμοποίηση των προσαγωγών είναι προβληματική επεσήμανε ο Δ. Αγγελής. Η αστυνομία είναι τμήμα της δημόσιας διοίκησης και ως τέτοια πρέπει να δρα βάση της αρχής της νομιμότητας, της αναλογικότητας και της ηπιότητας, δεν είναι δυνατόν μια πέτρα ή ένα νεράτζι να ισούται με χρήση χημικών, διευκρίνησε ο κ. Αγγελής ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους τραυματισμούς διαδηλωτών που όπως δηλώνουν οι γιατροί των επειγόντων από καθαρή τύχη δεν έχουν χαθεί ζωές και την λεκτική κακοποίηση των πολιτών από τα όργανα της τάξης κατα παράβαση άρθρων του Συντάγματος. Η αποδοχή δε των παραπάνω πρακτικών από την πολιτική ηγεσία είναι απαράδεκτη, τόνισε.

Ο Θ. Συμεωνίδης αναφέρθηκε στην έλλειψη διακριτικών και την ανωνυμία των αστυνομικών και ειδικά των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ., όπως τα ΜΑΤ,που ουσιαστικά οδηγεί σε αυθαιρεσίες και στερεί την δυνατότητα από τον πολίτη να απαντήσει νομικά. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι βάση του Π.Δ. του 2004, του κώδικα δεοντολογίας της ΕΛ.ΑΣ. οι αστυνομικοί ωφείλουν να φέρουν διακριτικά, γεγονός που ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης "έκανε πως δεν το ξέρει", εξαγγέλοντάς το ως μέτρο δικό του. Οι προσαγωγές- συλλήψεις γίνονται με ηλικιακά και ταξικά κριτήρια, υπογράμμισε, σε μια προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να κρατά σε "ομηρεία" πολίτες που διαμαρτύρονται σε καιρό όξυνσης και σε μια προσπάθεια απεμπλοκής των νέων από τα κοινωνικά κινήματα με μια απλή "επέμβαση" από την αστυνομία.

Για "ιδιότυπη Χούντα" μίλησε ο Μ. Λώλος την οποία η δουλειά του φωτορεπόρτερ ενοχλεί καθώς ο φωτογραφικός φακός συλλαμβάνει όσα η εξουσία θέλει να κρύψει. "Σε κάθε πορεία έχουμε τραυματίες πια", είπε ενώ δεν λείπουν και οι απειλές από τους αστυνομικούς όπως "σας ξέρουμε, θα τα πούμε στην επόμενη πορεία". Από το 2008 η βία έχει αυξηθεί παρατήρησε και κάλεσε την ΕΣΗΕΑ να σταθεί δίπλα τους.

Την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκαν από τα ΜΑΤ στα δικαστήρια της Ευελπίδων πριν μια εβδομάδα και είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ίδιου και του γραμματέα της νεολαίας ΣΥΝ, Ν. Ηλιόπουλου περιέγραψε ο Λ. Καπουτσής. "Ενώ βρισκόμασταν κάτω χτυπημένοι, ζαλισμένοι και δεν μπορούσαμε να σταθούμε όρθιοι, τα ΜΑΤ προσπαθούν να μας βγάλουν έξω. Ακόμα και όταν προσωπικό του ΕΚΑΒ διαπίστωσε πως έπρεπε να μεταφερθούμε σε νοσοκομείο. Χτύπησαν ακόμα και έναν φοιτητή Ιατρικής που δηλώνοντας την ιδιότητά του προσπάθησε να μας βοηθήσει!" καταγγέλει μεταξύ άλλων.

"Αξιοποιείται και η παραμικρή παραβατική πράξη για να διαλυθεί η πορεία" τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας και αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στον τωρινό υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή που αποφεύγει συνεχώς να πάρει θέση.

Για την αστυνομική βία και την καταστολή τοποθετήθηκαν σύντομα οι κ. Νατάσσα Τσουκαλά, εγκληματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, ο Α. Μεσσίνης, φωτορεπόρτερ που τραυματίστηκε στην πορεία της 17 Νοέμβρη και ο Θεόδωρος. Κουτσουμπός από το ΕΕΚ.

*Τέλος, σημειώνεται πως στην ηλεκτρονική διεύθυνση, astynomikiaftheresia@gmail.com, συλλέγονται καταγγελίες για κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας. Τα επεξεργάζονται, εάν ο αποστολέας είναι θύμα ή μάρτυρας κρούσματος και το επιθυμεί, επικοινωνούν μαζί του, μέσω e- mail ή τηλεφώνου.*

Ελληνική Ένωση για Δικαιώματα του Ανθρώπου

Γ. Ιωαννίδης: Δυσάρεστη η εξέλιξη με το νέο Π.Δ. για την ίδρυση του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας

Ως μια "σαφή υποχώρηση" και "πολύ χειρότερο σενάριο" στα όσα είχαν αρχικά εξαγγελθεί από τον Μιχ. Χρυσοχοϊδη όταν ανέλαβε την ηγεσία του ξανα- βαφτισμένου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την σύσταση ανεξάρτητου γραφείου διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, χαρακτηρίστηκαν οι διατάξεις του νέου σχεδίου νόμου που παρουσιάστηκε πριν ένα μήνα στο υπουργικό συμβούλιο και αφορούν την σύσταση αυτού του Γραφείου από τον Γ. Ιωαννίδη από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε παρέμβασή του στην χθεσινή συνέντευξη.

Όπως τόνισε το Γραφείο δεν θα είναι ανεξάρτητος φορέας όπως αρχικά είχε δηλώσει ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης και είχε ακολουθήσει μάλιστα και η ανάλογη ηλεκτρονική διαβούλευση, αλλά αυτό που το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει είναι μια τριμελής επιτροπή με πρόεδρο επίτιμο Αρειοπαγίτη και μέλη από τον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από έναν επίτιμο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή Εφετών. Η επιτροπή αυτή, όπως διευκρινίστηκε δεν θα έχει καμία δυνατότητα διερεύνησης της καταγγελίας αλλά θα κρίνει μόνο αν η καταγγελία θα είναι παραδεκτή, παρεμποδίζοντας ουσιαστικά την ποινική διερεύνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου