Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική περιστολής των συνταγματικών ελευθεριών προκρίνοντας – ενθαρρύνοντας εκφοβιστικές, αυταρχικές και καθόλα αυθαίρετες συ

Σε πρόσφατη έκθεση «κόλαφο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Συμπεριφοράς (CPT) γίνονται μεταξύ άλλων αναφορές σε σοβαρά περιστατικά κακομεταχείρισης - ενίοτε και βασανιστήρια από αστυνομικά όργανα, επιπλέον δε σύμφωνα με την έκθεση, σε αρκετές περιπτώσεις αν και το CPT έχει παράσχει στις ελληνικές αρχές λεπτομερείς πληροφορίες για περιστατικά κακομεταχείρισης δεν έγιναν έρευνες.

Δυστυχώς καθημερινά ολοένα και συχνότερα όλοι γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών βίας και αυθαιρεσίας εκ μέρους των οργάνων της ΕΛΑΣ τα οποία επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα συμπεράσματα της έκθεσης της CPT και δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για την στάση της πολιτικής ηγεσίας .

Τον τελευταίο μόλις μήνα δεκάδες κρούσματα άσκησης βίας σωματικής ή ψυχολογικής σε βάρος συμπολιτών μας έγιναν γνωστά είτε με προσωπική καταγγελία από τους παθόντες είτε μέσω του τύπου μεταξύ αυτών :

1. Στις 15 Νοεμβρίου νεαρή αμερικανίδα διαδηλώτρια ενώ βρίσκονταν μαζί με άλλα άτομα στη Πατησίων μετά το τέλος πορείας ενάντια στο μνημόνιο δέχθηκε επίθεση από αστυνομικούς της ομάδας «Δέλτα», με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι το λαιμό και το στομάχι. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι αστυνομικοί τη χτύπησαν από πίσω και στη συνέχεια την κλότσησαν ενώ ήταν ήδη πεσμένη δρόμο.

2. Στις 13 Νοεμβρίου, Σάββατο μεσημέρι, έξω από το σταθμό του Θησείου πολίτης ο οποίος φωτογράφιζε κτίριο με ερασιτεχνική κάμερα υποχρεώθηκε από άντρες της ΕΛΑΣ να καταστρέψει το φωτογραφικό υλικό του διότι κατά τους ισχυρισμούς τους είχε φωτογραφήσει και τους ίδιους, στη συνέχεια δε και μολονότι τους επέδειξε την αστυνομική του ταυτότητα (την οποία τσαλάκωσαν και αρνήθηκαν να δουν), τον υποχρέωσαν σε σωματική έρευνα σε δημόσιο χώρο. Όταν δε διαπίστωσαν ερευνώντας (παρανόμως) τα προσωπικά του αντικείμενα την ιδεολογική του άποψη τον απείλησαν με τη φράση «εσείς οι αριστεροί είσαστε κολλημένοι και θα σας δείξουμε εμείς».

3. Στις 17 Νοεμβρίου κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου :

α) Έγιναν τουλάχιστον 26 «προληπτικές» προσαγωγές πριν από την πορεία

β) Εκτοξεύθηκαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, κατά του συγκεντρωμένου πλήθους, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός νεαρού διαδηλωτή

γ) Δέχθηκε βίαιη επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ ο φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων Αριστοτέλης Μεσσίνης την ώρα που κάλυπτε την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου και έχει ήδη υποβάλλει μήνυση

δ) Έγινε χρήση χημικών

ε) Μετά το τέλος της πορείας έγιναν 49 προσαγωγές σε διάφορα σημεία της Αθήνας

στ) Ασκήθηκαν 23 διώξεις σε βάρος των συλληφθέντων με αμφισβητούμενα κατηγορητήρια. Από αυτούς οι 15 διώχθηκαν με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του γνωστού «κουκουλονόµου» , τον οποίο είχε ρητώς υποσχεθεί δια των αρμοδίων Υπουργών της ότι θα καταργήσει η σημερινή κυβέρνηση

Από αυτά τα όλως ενδεικτικώς αναφερόμενα πρόσφατα περιστατικά καθώς και από σωρεία άλλων εξαιρετικά σημαντικών τα οποία προηγήθηκαν γίνεται φανερό ότι η επιθετικότητα της αστυνομίας απέναντι στους πολίτες και ειδικότερα στους διαδηλωτές η οποία εντάθηκε αμέσως μετά την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, συνεχίζεται έκτοτε με αμείωτους ρυθμούς, δημιουργώντας εκρηκτική ατμόσφαιρα!

Είναι γνωστή σε όλους η μέθοδος των μαζικών «προληπτικών» προσαγωγών πριν και κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων αλλά και μετά από αυτές, ατόμων που ήθελαν απλώς να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα να συμμετάσχουν σε μία διαδήλωση αλλά και άσχετων με τη διαδήλωση (περαστικών), η αλόγιστη χρήση χημικών αγνώστου συνθέσεως και προελεύσεως, οι προπηλακισμοί, οι ύβρεις, η χρήση των γκλοπ κατά ανυπεράσπιστων πολιτών, ανδρών και γυναικών, ηλικιωμένων ή νεαρών ατόμων των οποίων η εμφάνιση δεν είναι αρεστή στους άνδρες των ΜΑΤ και οι οποίοι είχαν την τύχη-ατυχία να βρίσκονται σε λάθος σημείο τη λάθος στιγμή.

Είναι πλέον εξαιρετικά συνηθισμένη πρακτική η διεμβόλιση των μπλοκ των διαδηλωτών από τους μηχανοκίνητους αστυνομικούς των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, η άκρως επικίνδυνη ρήψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, η προκλητική και επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε ανύποπτους πολίτες, ο ξυλοδαρμός πολιτών, η μεθοδευμένη προσπάθεια κατασκευής ενόχων, ( μολότωφ-πέτρες που «βρίσκονται» σε σακίδια ), και που πολλές φορές αποκαλύπτονται μόνο λόγω της ύπαρξης μαρτύρων και οπτικού υλικού.

Όλες αυτές οι καταγεγραμμένες συμπεριφορές των ανδρών της ΕΛΑΣ συνιστούν κατάφωρη παραβίαση τόσο του Συντάγματος ( άρθρο 5 ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας και συμμετοχής στην κοινωνική και πολιτική ζωή και 6 παρ.1 καθώς σε κάθε περίπτωση βίαιης προσαγωγής υπόπτου ή μάρτυρα απαιτείται δικαστικό ένταλμα ή αυτόφωρο έγκλημα ) και της ΕΣΔΑ (άρθρο 3 εξευτελιστική μεταχείριση, άρθρο 5 δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία, άρθρο 6 παρ.2 και 3 τεκμήριο αθωότητας και δικαιώματα κρατουμένου και άρθρο 10 ελευθερία έκφρασης), καθώς και σωρείας άρθρων του Π.Κ.( ενδεικτικά: άρθρο 239 Π.Κ. κατάχρηση εξουσίας, άρθρα 325 Π.Κ. και 326 Π.Κ. παράνομη κατακράτηση παρά το Σύνταγμα).

Η αυθαίρετη, προκλητική και πάνω απ’ όλα παράνομη συμπεριφορά οργάνων της ΕΛΑΣ μένει προκλητικά ατιμώρητη από την πολιτική εξουσία αν δεν υποθάλπεται τις περισσότερες φορές .

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Κώδικα δεοντολογίας του αστυνομικού (Π.Δ. 254/2004) ο αστυνομικός:


α. Υπηρετεί τον Ελληνικό Λαό και εκτελεί τα καθήκοντά του, όπως ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

β. Υποχρεούται να σέβεται την αξία του ανθρώπου και να μεριμνά για την προστασία των δικαιωμάτων του ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου.

γ. Ενεργεί πάντοτε με σκοπό την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και τη διαφύλαξη των νομίμων συμφερόντων των πολιτών.

δ. Ενεργεί κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων του, με βάση τις αρχές της νομιμότητας, της αναλογικότητας, της επιείκειας, της χρηστής διοίκησης, της ίσης μεταχείρισης και του σεβασμού της διαφορετικότητας των ατόμων.

Είναι σαφές ότι οι εφαρμοζόμενες από όργανα τις ΕΛΑΣ πρακτικές πολύ λίγη ή καμία σχέση δεν έχουν με αυτές τις υποχρεώσεις!!!!

Η δε πρόσφατη εκ μέρους του αρμοδίου Υπουργού κου Παπουτσή δημοσιοποίηση σχεδίου νόμου περί Συστάσεως Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας , μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει.

Είναι προφανές ότι στο γενικότερο πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής, η κυβέρνηση προκειμένου να αποθαρρύνει την συμμετοχή των πολιτών σε μαζικές κινητοποιήσεις ακολουθεί μια πολιτική περιστολής των συνταγματικών ελευθεριών προκρίνοντας – ενθαρρύνοντας την εκφοβιστική και αυταρχική, αυθαίρετη καθόλα συμπεριφορά των οργάνων της ΕΛΑΣ.

Το Παρατηρητήριο Αστυνομικής Αυθαιρεσίας δηλώνει κατηγορηματικά την πρόθεσή του να συμβάλει στην ανάδειξη αυτών των μεθόδων και πρακτικών, στην υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών και της Συνταγματικής νομιμότητας, αγωνιζόμενο μαζί με κάθε άλλο φορέα ή συλλογικότητα προκειμένου να μη ξαναβιώσει η χώρα τις πιο σκοτεινές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου