Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Συνέντευξη τύπου του Παρατηρητηρίου Αστυνομικής Αυθαιρεσίας - Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου (Ρεπορτάζ της Έλλης Ζώτου για την Αυγή)

Παρατηρητηριο Αστυνομικής Αυθαιρεσίας
Το νέο δόγμα καταστολής: "Διαλύστε την πορεία και φακελώστε όσους νέους μπορείτε"

Μπορεί ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης να είχε εισαγάγει το δόγμα της "μηδενικής ανοχής" κάνοντας ουσιαστικά τις προληπτικές προσαγωγές αναπόσπαστο κομμάτι της αστυνόμευσης ειδικά πριν, μετά και κατα την διάρκεια διαδηλώσεων, το νέο δόγμα που αναδύεται τον καιρό του ΔΝΤ συνοψίζεται στο "διαλύστε την πορεία με την πρώτη αφορμή, πνίξτε τους στα χημικά και αν έχουμε να κάνουμε με μικρότερες ηλικίες κλείστε κάθε δρόμο διαφυγής και κάντε προσαγωγές-συλλήψεις για να μην ξανατολμήσουν να βγουν στο δρόμο".

Το νέο αυτό δόγμα, την ανησυχητική ένταση της καταστολής και τις αυθαιρεσίες της αστυνομίας περιέγραψαν στην χθεσινή συνέντευξη τύπου του Παρατηρητηρίου Αστυνομικής Αυθαιρεσίας ο Δημήτρης Αγγελής, δικηγόρος από το Παρατηρητήριο, ο Μάριος Λώλος, πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, ο Θεόδωρος Συμεωνίδης από το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. και ο Λεωνίδας Καπουτζής, μέλος της νεολαίας ΣΥΝ που τραυματίστηκε μαζί με τον Ν. Ηλιόπουλο στην επίθεση των ΜΑΤ στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Η επίκληση του άρθρου που η αστυνομία επικαλείται για την νομιμοποίηση των προσαγωγών είναι προβληματική επεσήμανε ο Δ. Αγγελής. Η αστυνομία είναι τμήμα της δημόσιας διοίκησης και ως τέτοια πρέπει να δρα βάση της αρχής της νομιμότητας, της αναλογικότητας και της ηπιότητας, δεν είναι δυνατόν μια πέτρα ή ένα νεράτζι να ισούται με χρήση χημικών, διευκρίνησε ο κ. Αγγελής ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους τραυματισμούς διαδηλωτών που όπως δηλώνουν οι γιατροί των επειγόντων από καθαρή τύχη δεν έχουν χαθεί ζωές και την λεκτική κακοποίηση των πολιτών από τα όργανα της τάξης κατα παράβαση άρθρων του Συντάγματος. Η αποδοχή δε των παραπάνω πρακτικών από την πολιτική ηγεσία είναι απαράδεκτη, τόνισε.

Ο Θ. Συμεωνίδης αναφέρθηκε στην έλλειψη διακριτικών και την ανωνυμία των αστυνομικών και ειδικά των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ., όπως τα ΜΑΤ,που ουσιαστικά οδηγεί σε αυθαιρεσίες και στερεί την δυνατότητα από τον πολίτη να απαντήσει νομικά. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι βάση του Π.Δ. του 2004, του κώδικα δεοντολογίας της ΕΛ.ΑΣ. οι αστυνομικοί ωφείλουν να φέρουν διακριτικά, γεγονός που ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης "έκανε πως δεν το ξέρει", εξαγγέλοντάς το ως μέτρο δικό του. Οι προσαγωγές- συλλήψεις γίνονται με ηλικιακά και ταξικά κριτήρια, υπογράμμισε, σε μια προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να κρατά σε "ομηρεία" πολίτες που διαμαρτύρονται σε καιρό όξυνσης και σε μια προσπάθεια απεμπλοκής των νέων από τα κοινωνικά κινήματα με μια απλή "επέμβαση" από την αστυνομία.

Για "ιδιότυπη Χούντα" μίλησε ο Μ. Λώλος την οποία η δουλειά του φωτορεπόρτερ ενοχλεί καθώς ο φωτογραφικός φακός συλλαμβάνει όσα η εξουσία θέλει να κρύψει. "Σε κάθε πορεία έχουμε τραυματίες πια", είπε ενώ δεν λείπουν και οι απειλές από τους αστυνομικούς όπως "σας ξέρουμε, θα τα πούμε στην επόμενη πορεία". Από το 2008 η βία έχει αυξηθεί παρατήρησε και κάλεσε την ΕΣΗΕΑ να σταθεί δίπλα τους.

Την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκαν από τα ΜΑΤ στα δικαστήρια της Ευελπίδων πριν μια εβδομάδα και είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ίδιου και του γραμματέα της νεολαίας ΣΥΝ, Ν. Ηλιόπουλου περιέγραψε ο Λ. Καπουτσής. "Ενώ βρισκόμασταν κάτω χτυπημένοι, ζαλισμένοι και δεν μπορούσαμε να σταθούμε όρθιοι, τα ΜΑΤ προσπαθούν να μας βγάλουν έξω. Ακόμα και όταν προσωπικό του ΕΚΑΒ διαπίστωσε πως έπρεπε να μεταφερθούμε σε νοσοκομείο. Χτύπησαν ακόμα και έναν φοιτητή Ιατρικής που δηλώνοντας την ιδιότητά του προσπάθησε να μας βοηθήσει!" καταγγέλει μεταξύ άλλων.

"Αξιοποιείται και η παραμικρή παραβατική πράξη για να διαλυθεί η πορεία" τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας και αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στον τωρινό υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή που αποφεύγει συνεχώς να πάρει θέση.

Για την αστυνομική βία και την καταστολή τοποθετήθηκαν σύντομα οι κ. Νατάσσα Τσουκαλά, εγκληματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, ο Α. Μεσσίνης, φωτορεπόρτερ που τραυματίστηκε στην πορεία της 17 Νοέμβρη και ο Θεόδωρος. Κουτσουμπός από το ΕΕΚ.

*Τέλος, σημειώνεται πως στην ηλεκτρονική διεύθυνση, astynomikiaftheresia@gmail.com, συλλέγονται καταγγελίες για κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας. Τα επεξεργάζονται, εάν ο αποστολέας είναι θύμα ή μάρτυρας κρούσματος και το επιθυμεί, επικοινωνούν μαζί του, μέσω e- mail ή τηλεφώνου.*

Ελληνική Ένωση για Δικαιώματα του Ανθρώπου

Γ. Ιωαννίδης: Δυσάρεστη η εξέλιξη με το νέο Π.Δ. για την ίδρυση του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας

Ως μια "σαφή υποχώρηση" και "πολύ χειρότερο σενάριο" στα όσα είχαν αρχικά εξαγγελθεί από τον Μιχ. Χρυσοχοϊδη όταν ανέλαβε την ηγεσία του ξανα- βαφτισμένου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την σύσταση ανεξάρτητου γραφείου διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, χαρακτηρίστηκαν οι διατάξεις του νέου σχεδίου νόμου που παρουσιάστηκε πριν ένα μήνα στο υπουργικό συμβούλιο και αφορούν την σύσταση αυτού του Γραφείου από τον Γ. Ιωαννίδη από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε παρέμβασή του στην χθεσινή συνέντευξη.

Όπως τόνισε το Γραφείο δεν θα είναι ανεξάρτητος φορέας όπως αρχικά είχε δηλώσει ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης και είχε ακολουθήσει μάλιστα και η ανάλογη ηλεκτρονική διαβούλευση, αλλά αυτό που το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει είναι μια τριμελής επιτροπή με πρόεδρο επίτιμο Αρειοπαγίτη και μέλη από τον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από έναν επίτιμο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή Εφετών. Η επιτροπή αυτή, όπως διευκρινίστηκε δεν θα έχει καμία δυνατότητα διερεύνησης της καταγγελίας αλλά θα κρίνει μόνο αν η καταγγελία θα είναι παραδεκτή, παρεμποδίζοντας ουσιαστικά την ποινική διερεύνηση.

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΑΒΟΛΗ Συνέντευξης τύπου

ΕΠΕΙΓΟΝ!!!!

Λόγω των ειδικών συνθηκών που θα υπάρξουν αύριο σε σχέση με το ωράριο εργασίας στο χώρο του τύπου λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων, ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ η προγραμματισμένη μας συνέντευξη. Νέα ημέρα, η Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, την ίδια ώρα και στην ίδια αίθουσα.

Συνέντευξη τύπου

Θέμα: Οι επικίνδυνες τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας



Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, 11πμ, στην αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, Σίνα 16



Θα μιλήσουν νομικοί, γιατροί, άνθρωποι από το χώρο του τύπου, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και θύματα αστυνομικής βίας-αυθαιρεσιας

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική περιστολής των συνταγματικών ελευθεριών προκρίνοντας – ενθαρρύνοντας εκφοβιστικές, αυταρχικές και καθόλα αυθαίρετες συ

Σε πρόσφατη έκθεση «κόλαφο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Συμπεριφοράς (CPT) γίνονται μεταξύ άλλων αναφορές σε σοβαρά περιστατικά κακομεταχείρισης - ενίοτε και βασανιστήρια από αστυνομικά όργανα, επιπλέον δε σύμφωνα με την έκθεση, σε αρκετές περιπτώσεις αν και το CPT έχει παράσχει στις ελληνικές αρχές λεπτομερείς πληροφορίες για περιστατικά κακομεταχείρισης δεν έγιναν έρευνες.

Δυστυχώς καθημερινά ολοένα και συχνότερα όλοι γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών βίας και αυθαιρεσίας εκ μέρους των οργάνων της ΕΛΑΣ τα οποία επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα συμπεράσματα της έκθεσης της CPT και δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για την στάση της πολιτικής ηγεσίας .

Τον τελευταίο μόλις μήνα δεκάδες κρούσματα άσκησης βίας σωματικής ή ψυχολογικής σε βάρος συμπολιτών μας έγιναν γνωστά είτε με προσωπική καταγγελία από τους παθόντες είτε μέσω του τύπου μεταξύ αυτών :

1. Στις 15 Νοεμβρίου νεαρή αμερικανίδα διαδηλώτρια ενώ βρίσκονταν μαζί με άλλα άτομα στη Πατησίων μετά το τέλος πορείας ενάντια στο μνημόνιο δέχθηκε επίθεση από αστυνομικούς της ομάδας «Δέλτα», με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι το λαιμό και το στομάχι. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι αστυνομικοί τη χτύπησαν από πίσω και στη συνέχεια την κλότσησαν ενώ ήταν ήδη πεσμένη δρόμο.

2. Στις 13 Νοεμβρίου, Σάββατο μεσημέρι, έξω από το σταθμό του Θησείου πολίτης ο οποίος φωτογράφιζε κτίριο με ερασιτεχνική κάμερα υποχρεώθηκε από άντρες της ΕΛΑΣ να καταστρέψει το φωτογραφικό υλικό του διότι κατά τους ισχυρισμούς τους είχε φωτογραφήσει και τους ίδιους, στη συνέχεια δε και μολονότι τους επέδειξε την αστυνομική του ταυτότητα (την οποία τσαλάκωσαν και αρνήθηκαν να δουν), τον υποχρέωσαν σε σωματική έρευνα σε δημόσιο χώρο. Όταν δε διαπίστωσαν ερευνώντας (παρανόμως) τα προσωπικά του αντικείμενα την ιδεολογική του άποψη τον απείλησαν με τη φράση «εσείς οι αριστεροί είσαστε κολλημένοι και θα σας δείξουμε εμείς».

3. Στις 17 Νοεμβρίου κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου :

α) Έγιναν τουλάχιστον 26 «προληπτικές» προσαγωγές πριν από την πορεία

β) Εκτοξεύθηκαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, κατά του συγκεντρωμένου πλήθους, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός νεαρού διαδηλωτή

γ) Δέχθηκε βίαιη επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ ο φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων Αριστοτέλης Μεσσίνης την ώρα που κάλυπτε την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου και έχει ήδη υποβάλλει μήνυση

δ) Έγινε χρήση χημικών

ε) Μετά το τέλος της πορείας έγιναν 49 προσαγωγές σε διάφορα σημεία της Αθήνας

στ) Ασκήθηκαν 23 διώξεις σε βάρος των συλληφθέντων με αμφισβητούμενα κατηγορητήρια. Από αυτούς οι 15 διώχθηκαν με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του γνωστού «κουκουλονόµου» , τον οποίο είχε ρητώς υποσχεθεί δια των αρμοδίων Υπουργών της ότι θα καταργήσει η σημερινή κυβέρνηση

Από αυτά τα όλως ενδεικτικώς αναφερόμενα πρόσφατα περιστατικά καθώς και από σωρεία άλλων εξαιρετικά σημαντικών τα οποία προηγήθηκαν γίνεται φανερό ότι η επιθετικότητα της αστυνομίας απέναντι στους πολίτες και ειδικότερα στους διαδηλωτές η οποία εντάθηκε αμέσως μετά την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, συνεχίζεται έκτοτε με αμείωτους ρυθμούς, δημιουργώντας εκρηκτική ατμόσφαιρα!

Είναι γνωστή σε όλους η μέθοδος των μαζικών «προληπτικών» προσαγωγών πριν και κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων αλλά και μετά από αυτές, ατόμων που ήθελαν απλώς να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα να συμμετάσχουν σε μία διαδήλωση αλλά και άσχετων με τη διαδήλωση (περαστικών), η αλόγιστη χρήση χημικών αγνώστου συνθέσεως και προελεύσεως, οι προπηλακισμοί, οι ύβρεις, η χρήση των γκλοπ κατά ανυπεράσπιστων πολιτών, ανδρών και γυναικών, ηλικιωμένων ή νεαρών ατόμων των οποίων η εμφάνιση δεν είναι αρεστή στους άνδρες των ΜΑΤ και οι οποίοι είχαν την τύχη-ατυχία να βρίσκονται σε λάθος σημείο τη λάθος στιγμή.

Είναι πλέον εξαιρετικά συνηθισμένη πρακτική η διεμβόλιση των μπλοκ των διαδηλωτών από τους μηχανοκίνητους αστυνομικούς των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, η άκρως επικίνδυνη ρήψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, η προκλητική και επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε ανύποπτους πολίτες, ο ξυλοδαρμός πολιτών, η μεθοδευμένη προσπάθεια κατασκευής ενόχων, ( μολότωφ-πέτρες που «βρίσκονται» σε σακίδια ), και που πολλές φορές αποκαλύπτονται μόνο λόγω της ύπαρξης μαρτύρων και οπτικού υλικού.

Όλες αυτές οι καταγεγραμμένες συμπεριφορές των ανδρών της ΕΛΑΣ συνιστούν κατάφωρη παραβίαση τόσο του Συντάγματος ( άρθρο 5 ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας και συμμετοχής στην κοινωνική και πολιτική ζωή και 6 παρ.1 καθώς σε κάθε περίπτωση βίαιης προσαγωγής υπόπτου ή μάρτυρα απαιτείται δικαστικό ένταλμα ή αυτόφωρο έγκλημα ) και της ΕΣΔΑ (άρθρο 3 εξευτελιστική μεταχείριση, άρθρο 5 δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία, άρθρο 6 παρ.2 και 3 τεκμήριο αθωότητας και δικαιώματα κρατουμένου και άρθρο 10 ελευθερία έκφρασης), καθώς και σωρείας άρθρων του Π.Κ.( ενδεικτικά: άρθρο 239 Π.Κ. κατάχρηση εξουσίας, άρθρα 325 Π.Κ. και 326 Π.Κ. παράνομη κατακράτηση παρά το Σύνταγμα).

Η αυθαίρετη, προκλητική και πάνω απ’ όλα παράνομη συμπεριφορά οργάνων της ΕΛΑΣ μένει προκλητικά ατιμώρητη από την πολιτική εξουσία αν δεν υποθάλπεται τις περισσότερες φορές .

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Κώδικα δεοντολογίας του αστυνομικού (Π.Δ. 254/2004) ο αστυνομικός:


α. Υπηρετεί τον Ελληνικό Λαό και εκτελεί τα καθήκοντά του, όπως ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

β. Υποχρεούται να σέβεται την αξία του ανθρώπου και να μεριμνά για την προστασία των δικαιωμάτων του ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου.

γ. Ενεργεί πάντοτε με σκοπό την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και τη διαφύλαξη των νομίμων συμφερόντων των πολιτών.

δ. Ενεργεί κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων του, με βάση τις αρχές της νομιμότητας, της αναλογικότητας, της επιείκειας, της χρηστής διοίκησης, της ίσης μεταχείρισης και του σεβασμού της διαφορετικότητας των ατόμων.

Είναι σαφές ότι οι εφαρμοζόμενες από όργανα τις ΕΛΑΣ πρακτικές πολύ λίγη ή καμία σχέση δεν έχουν με αυτές τις υποχρεώσεις!!!!

Η δε πρόσφατη εκ μέρους του αρμοδίου Υπουργού κου Παπουτσή δημοσιοποίηση σχεδίου νόμου περί Συστάσεως Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας , μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει.

Είναι προφανές ότι στο γενικότερο πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής, η κυβέρνηση προκειμένου να αποθαρρύνει την συμμετοχή των πολιτών σε μαζικές κινητοποιήσεις ακολουθεί μια πολιτική περιστολής των συνταγματικών ελευθεριών προκρίνοντας – ενθαρρύνοντας την εκφοβιστική και αυταρχική, αυθαίρετη καθόλα συμπεριφορά των οργάνων της ΕΛΑΣ.

Το Παρατηρητήριο Αστυνομικής Αυθαιρεσίας δηλώνει κατηγορηματικά την πρόθεσή του να συμβάλει στην ανάδειξη αυτών των μεθόδων και πρακτικών, στην υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών και της Συνταγματικής νομιμότητας, αγωνιζόμενο μαζί με κάθε άλλο φορέα ή συλλογικότητα προκειμένου να μη ξαναβιώσει η χώρα τις πιο σκοτεινές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της.

Παρατηρητήριο Αστυνομικής Αυθαιρεσίας : ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΤΩΡΑ Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ Ζ.!

To Παρατηρητήριο Αστυνομικής Αυθαιρεσίας καταγγέλλει την αδικαιολόγητη ποινική δίωξη και προφυλάκιση του 28χρονου δάσκαλου κολύμβησης Μ.Ζ. ο οποίος συνελήφθη στην πανεργατική διαδήλωση της Πέμπτης 11 Μαρτίου.

Ο Μ.Ζ. συμμετείχε όπως και χιλιάδες άλλοι συμπολίτες και συνάδελφοί του στην απεργιακή διαδήλωση. Προς το τέλος της πορείας, στη 13:40,και καθώς η πορεία. κατέβαινε την Πανεπιστημίου, ο Μ.Ζ. που βρισκόταν με τον κύριο όγκο της πορείας στο ύψος της Οδού Σίνα, μπροστά στην Τράπεζα της Ελλάδας, δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από μέλος διμοιρίας ΥΑΤ (ΜΑΤ) που βρισκόταν στο σημείο. Ο εν λόγω αστυνομικός ακινητοποίησε τον Μ.Ζ. τραβώντας τον από τα μαλλιά και στη συνέχεια τον συνέλαβε με την εκ των υστέρων, όπως προκύπτει από την κατάθεση του αστυνομικού, δικαιολογία ότι συμμετείχε σε επεισόδια και συγκεκριμένα σε ομάδα 50 ατόμων που επιτέθηκε σε αστυνομικούς. Μάλιστα, ο αστυνομικός υποστήριξε ότι ο Μ.Ζ. έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του, του επιτέθηκε με βόμβα "μολότοφ" η οποία προκάλεσε φωτιά στα πόδια του, την οποία αφού έσβησε συνέλαβε τον Μ.Ζ.

Ωστόσο βάσει του πλούσιου φωτογραφικού υλικού από τη στιγμή της σύλληψης αλλά και σύμφωνα με πλήθος μαρτύρων, όχι μόνο ο Μ.Ζ. δεν είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του, όχι μόνο δεν έριξε ή δεν είχε στη διάθεσή του βόμβα μολότοφ, αλλά αντίθετα, ούτε φωτιά υπήρχε εκείνη τη στιγμή στο σημείο σύλληψης ούτε κάποια ένταση ή επεισόδια. Ο σάκος που έφερε, περιείχε... εξοπλισμό της δουλειάς του όπως σαμπουάν και ρούχα καθώς μετά την πορεία θα πήγαινε στην εργασία στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ!

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι η ποινική δίωξη και η προφυλάκιση στηρίχθηκαν μόνο στην κατάθεση του αστυνομικού και δεν ζητήθηκε η κατάθεση των πολλών δηλωμένων μαρτύρων υπεράσπισης παρά μόνο από έναν.

Η απόφαση της προφυλάκισης στερείται βάσης καθώς σύμφωνα με την πρόσφατα αναθεωρηθείσα νομοθεσία, κανένας δεν είναι δυνατόν να προφυλακιστεί εάν δεν είναι ύποπτος φυγής ή αν δεν βαρύνεται με σοβαρό ποινικό ιστορικό.

Την ίδια στιγμή, ο νόμος για την "κουκούλα" παραμένει σε ισχύ παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις κορυφαίων υπουργών ότι θα καταργηθεί.

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί στα πολλά περιστατικά αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας τα οποία σημάδεψαν την πορεία της 11ης Μαρτίου, όπως ο αδικαιολόγητος ξυλοδαρμός διαδηλωτών στη συμβολή των οδών Πατησίων και Καποδιστρίου (και αλλού) και η προσπάθεια διάλυσης της πορείας στο σημείο εκείνο από δυνάμεις ΜΑΤ που εισέβαλαν στον κύριο κορμό της διαδήλωσης "κόβοντάς" την στα δύο.

Η ποινική δίωξη και προφυλάκιση του Μ.Ζ. συνιστά ευθεία προσβολή του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και προσπάθεια "παραδειγματισμού" και τρομοκράτησης όσων από εδώ και πέρα θα διαδηλώνουν.

Ο Μάριος Ζ., που από τον δρόμο προς τη δουλειά του βρέθηκε στη φυλακή, πλέον μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε αποφασίζει να συμμετέχει σε μια ειρηνική διαδήλωση, ο διπλανός μας διαδηλωτής, ο φίλος μας, εμείς οι ίδιοι.

Ζητάμε:

· Την άμεση παύση της δίωξης και την αποφυλάκιση του Μάριου Ζ.

· Την κατάργηση του νόμου για την "κουκούλα"

· Την παραδειγματική τιμωρία όσων αστυνομικών βιαιοπράγησαν κατά πολιτών.

Αθήνα 17 Μαρτίου 2010