Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Ανακοίνωση του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ για την κακοποίηση Βρετανίδας υπηκόου Αλβανικής καταγωγής στο «αμαρτωλό» Αστυνομικό τμήμα Αγίου Παντελεήμονα



ΟΤΑΝ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΒΙΑ …


…το μείγμα είναι εκρηκτικό.

«Ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την αύξηση φαινομένων ρατσιστικής βίας, τόσο ως προς τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των περιστατικών, όσο και ως προς τον τρόπο δράσης και την ένταση της βίας που ασκείται....... Ο Συνήγορος του Πολίτη καλεί τους αρμόδιους φορείς να μην επιτρέψουν την ανάπτυξη οργανωμένων εγκληματικών θυλάκων οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα κενά που δημιουργεί η ολιγωρία ή και αδράνεια του κρατικού μηχανισμού», διαβάζαμε στο από 3 Ιουλίου 2012 Δελτίο Τύπου του Συνηγόρου του Πολίτη για τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας.

Τι συμβαίνει όμως όταν «οι οργανωμένοι εγκληματικοί θύλακες» είναι ο ίδιος ο κρατικός μηχανισμός;

Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα, Παρασκευή 13/7/2012, ώρα 11.00π.μ: μια Αγγλίδα τουρίστρια απευθύνεται στο κατάστημα του Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα (για 2η φορά, κατόπιν αποτυχημένης απόπειρας την προηγούμενη το απόγευμα, οπότε και την παρέπεμψαν για την επόμενη ημέρα) προκειμένου να δηλώσει την κλοπή του κινητού της τηλεφώνου και να της χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση από τις αρχές. 

Ελέγχοντας καταρχήν οι αστυνομικοί το αγγλικό της διαβατήριο και διαπιστώνοντας ότι η γυναίκα είναι Αγγλίδα υπήκοος μεν αλβανικής καταγωγής δε, αρνήθηκαν την χορήγηση του σχετικού εγγράφου. Όταν η ίδια τόλμησε να ζητήσει εξηγήσεις για την αδικαιολόγητη εκ μέρους τους άρνηση να εκτελέσουν τα κατά την υπηρεσία τους, εκείνοι απάντησαν με ύβρεις ρατσιστικού και σεξιστικού περιεχομένου («πουτάνα Αλβανέζα κ.α.») χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα σωματική βία, καθώς τη χτύπησαν στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια, προκαλώντας της εμφανή τραύματα σε όλο της σχεδόν το σώμα. Ακολούθως, οι δράστες – αστυνομικοί υπέβαλαν και μήνυση εναντίον της για εξύβριση και παραβίαση οικιακής ειρήνης, τη συνέλαβαν εντός του καταστήματος του Α. Τ. Αγ. Παντελεήμονα στο πλαίσιο του «αυτοφώρου» και την κράτησαν από την 11η πρωινή έως την επόμενη ημέρα, αν και τραυματισμένη, όπου την οδήγησαν στον Εισαγγελέα άσκησης ποινικής δίωξης. Ο Εισαγγελέας με τη σειρά του, αφού άσκησε την ποινική δίωξη για τα ανωτέρω αδικήματα, την παρέπεμψε να δικαστεί από το μονομελές πλημμελειοδικείο, το οποίο ανέβαλε οίκοθεν την εκδίκαση της υπόθεσης για 24/7/2012.

Η αγγλικής υπηκοότητας – αλβανικής καταγωγής 34χρονη Α.Α. θα α υποβάλει μήνυση εναντίον των αστυνομικών υπαλλήλων του Α. Τ. Αγίου Παντελεήμονα για σωρεία αδικημάτων, μεταξύ των οποίων ψευδή καταμήνυση, εξύβριση, απρόκλητες σωματικές βλάβες, βασανιστήρια, παράβαση καθήκοντος κ.α.

Για την Α.Α. το ανωτέρω περιστατικό θα πρέπει να ξεπέρασε σίγουρα κάθε φαντασία: ήρθε για διακοπές σε μια «πολιτισμένη» χώρα, έπεσε θύμα κλοπής και απευθύνθηκε στην αρμόδια δημόσια υπηρεσία για να καταγγείλει το περιστατικό. Αποκλείεται να φανταζόταν ότι εντός της αρμόδιας αυτής υπηρεσίας και μάλιστα με φυσικούς αυτουργούς τα ίδια τα αρμόδια όργανα προστασίας του πολίτη, θα έπεφτε θύμα σωματικής και ψυχολογικής βίας, ξεκάθαρα θύμα ρατσιστικής και έμφυλης βίας, ότι θα στερείτο την ελευθερία της και ότι θα συρόταν ως κατηγορούμενη στα δικαστήρια. Ενδεχομένως να αναρωτιέται ακόμη πώς θα φέρονται άραγε οι θεματοφύλακες της προστασίας του πολίτη στους μετανάστες και τους πρόσφυγες αν φέρθηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο σε μια Αγγλίδα τουρίστρια. Ύστερα μάλλον θα αναρωτήθηκε αν υπάρχει εκτός από αστυνομία και δικαιοσύνη σε τούτη τη χώρα και αν τιμωρούνται άραγε ποτέ οι θύτες αστυνομικοί ή μόνο τα θύματα.

Για όσους όμως ξέρουν το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, το ανωτέρω περιστατικό δεν θα αποτελέσει ιδιαίτερη έκπληξη. Θα προστεθεί στον μακρύ κατάλογο θυμάτων ρατσιστικής βίας είτε με δράστες τους ίδιους τους αστυνομικούς είτε με τους αστυνομικούς στο ρόλο της συγκάλυψης των δραστών  {βλ. υπόθεση βασανιστηρίων κατά Αφγανών προσφύγων (Δεκέμβριος 2004), υπόθεση βασανιστηρίων κατά Μαροκινών αιτούμενων πολιτικό άσυλο (Ιούλιος 2011), εκφοβισμός συνηγόρων Αφγανού μαχαιρωμένου πρόσφυγα (Σεπτέμβριος 2009) συνοδεία «αγανακτισμένων» πολιτών εντός του καταστήματος του Α.Τ., πλημμέλειες ως προς τον σχηματισμό δικογραφιών όταν τα θύματα είναι μετανάστες/πρόσφυγες, συστηματική άρνηση καταγραφής καταγγελιών από μετανάστες/πρόσφυγες-θύματα ρατσιστικής βίας, άρνηση  συνδρομής στα θύματα και διενέργειας έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών και πολλά άλλα}.

Το Παρατηρητήριο Αστυνομικής Αυθαιρεσίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε μια εποχή έκρηξης ρατσιστικού μίσους και δη νομιμοποίησης φασιστικών συμμοριών. Ο κρατικός μηχανισμός εδώ δεν συγκαλύπτει απλώς τέτοια περιστατικά ούτε υποκαθίσταται στο «έργο» της από κανέναν– αποτελεί ο ίδιος τον οργανωμένο εγκληματικό θύλακα, δρα ο ίδιος ως εγκληματική οργάνωση.

Θα είμαστε δίπλα στην Α.Α. σε όλες της τις ενέργειες για την ανάδειξη του «μεμονωμένου» αυτού περιστατικού και θα απαιτήσουμε μέχρι τέλους απόδοση δικαιοσύνης. Τουλάχιστον.

                              ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ
                                                      23/07/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου