Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ - «ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ»

Άλλο ένα «μεμονωμένο περιστατικό» ακραίας αστυνομικής βίας σημειώθηκε, στην Ηλιούπολη, το μεσημέρι της Παρασκευής 17/7/2011, αυτή τη φορά διαρκές, αφού τα θύματα της αστυνομικής αυθαιρεσίας κρατούνται ακόμα στο Α.Τ. Ηλιούπολης παρ’ όλο που είναι τραυματισμένοι.
Η Ανθή Κοντογιώργη, ιδιοκτήτρια καταστήματος στην Ηλιούπολη, έκλεισε το κατάστημα της στις 14:00, και έφυγε μαζί με τα δύο ανίψια της,18 και 19 ετών, επιβιβαζόμενη με έναν από τους ανιψιούς της σε δίκυκλο και ακολουθώντας τον άλλο της ανιψιό, ο οποίος επιβιβάστηκε σε άλλο δίκυκλο. Καθ΄ οδόν, «μπλόκο» 4 αστυνομικών σταματά στην οδό Ηρώς Κωνσταντοπούλου τον έναν νεαρό για έλεγχο. Σημειώνεται ότι φόραγε κράνος και επέδειξε το δίπλωμά του. Η κ. Κοντογιώργη, οι οποία προπορευόταν, επιστρέφει στο σημείο όπου η αστυνομία έχει σταματήσει τον ανιψιό της για να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει. Αφού έφτασε στο σημείο του ελέγχου, απευθύνεται σε ένα από τα μέλη στης ομάδας των αστυνομικών, ρωτώντας τον λόγο για τον οποίο πραγματοποιείται ο έλεγχος. Η…εύλογη απάντηση που έλαβε από τον αστυνομικό ήταν ακραίες υβριστικές φράσεις. Η κ. Κοντογιώργη διαμαρτύρεται για τη συμπεριφορά των αστυνομικών, η οποία, όπως τους είπε, δεν συνάδει με το ρόλο τους. Μέσα σε δευτερόλεπτα, σαν ο αστυνομικός να έψαχνε αφορμή, περνά χειροπέδες στην άτυχη πολίτη που έτυχε να βρίσκεται στο πέρασμά τους, και την χτυπά με απίστευτη βιαιότητα, πράγμα που αποδεικνύεται και από τις εμφανείς σωματικές βλάβες που υπέστη, αλλά και από το γεγονός ότι η Ανθή Κοντογιώργη έχασε τις αισθήσεις της και έπεσε στο έδαφος αμέσως μετά τα χτυπήματα. Μάλιστα ο αστυνομικός τη σέρνει πάνω στο δρόμο, ενώ αυτή παραμένει σιδηροδέσμια και λιπόθυμη.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο αστυνομικός ετοιμάζεται να ξαναχτυπήσει το αναίσθητο θύμα του. Εκείνη τη στιγμή, οι ανιψιοί της κ. Κοντογιώργη, έχοντας τρομοκρατηθεί, επενέβησαν, προσπαθώντας να τη διασώσουν από τη θηριωδία του οργάνου της τάξης. Για την… αυθάδη τους αυτή κίνηση, δέχονται και αυτοί ιδιαίτερα βίαια χτυπήματα και συλλαμβάνονται. Στο σημείο σπεύδει ασθενοφόρο και διακομίζει την κ. Κοντογιώργη στο Γ.Κ. Νοσοκομείο «Γεννηματάς», όπου και βεβαιώνεται με ιατρικό έγγραφο, ότι το ημιλιπόθυμο θύμα έχει υποστεί ρήξη κόκκυγα. Μάλιστα οι γιατροί συστήνουν είτε παραμονή στο νοσοκομείο είτε κλινήρη παραμονή αρκετών ημερών στο σπίτι. Η αστυνομία όμως είχε άλλη άποψη και έτσι η Ανθή Κοντογιώργη και οι 2 νεαροί μεταφέρονται ως κρατούμενοι στο Α.Τ. Ηλιούπολης. Ο αδίσταχτος αστυνομικός καταθέτει μήνυση κατά των τριών για εξύβριση και αντίσταση κατά της αρχής.
Την επόμενη ημέρα, Σάββατο, και ενώ δεν έχει επιτραπεί καμία φροντίδα στα θύματα, ούτε καν φαγητό, η κ. Κοντογιώργη μεταφέρεται στα γυναικεία κρατητήρια του Α.Τ. Βουλιαγμένης, ενώ, σήμερα, μετά από δύο ημέρες κράτησης, χωρίς το παραμικρό ενδιαφέρον των αρχών για τις στοιχειώδεις τους ανάγκες, μεταφέρθηκαν στον εισαγγελέα. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως ορισμένοι αστυνομικοί δεν μπορούν να προφυλαχθούν από τη γελοιότητα. Ενώπιον της εισαγγελικής αρχής ο αστυνομικός εμφανίστηκε δήθεν με δεμένο, κακοποιημένο χέρι. Η εισαγγελέας, δίνοντας συνέχεια στον παραλογισμό, επέκρινε την κ. Κοντογιώργη διερωτώμενη «δεν ντρέπεσαι να χτυπάς αστυνομικό;». Στη συνέχεια τα τρία θύματα μεταφέρονται ξανά στο Α.Τ Ηλιούπολης, όπου και θα κρατηθούν μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και θα δικαστούν στο αυτόφωρο. Η κ. Ανθή Κοντογιώργη κατέθεσε μήνυση εναντίον του αστυνομικού που επιτέθηκε σε αυτή και στους δύο νεαρούς.
Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί στην τραγική λίστα και άλλων ανάλογων συμβάντων ακραίας αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας της τελευταίας περιόδου. Η αστυνομία διαχέει ένα κλίμα τρομοκρατίας παντού, από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού ενάντια στο Μεσοπρόθεσμο μέχρι τις συνοικίες της Ανατολικής Αττικής.
Ο λαός έχει γίνει μάρτυρας πάμπολλων εγκλημάτων από την πλευρά της αστυνομίας, της οποίας οι πράξεις βάζουν σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων (Γιάννης Καυκάς, νέος άνεργος) ή προκαλούν αναπηρίες (Μανώλης Κυπραίος). Ο περιβόητος «αστυνομικός της γειτονιάς» τελικά το μόνο που κάνει είναι να μεταφέρει και να πολλαπλασιάζει την αυθαιρεσία και τη βία της αστυνομίας σε όλες τις γωνιές των πόλεων. Όλοι είναι πλέον στόχοι των αυτόκλητων ράμπο: παιδιά που εισπνέουν φονικά χημικά αέρια στο Σύνταγμα, νέοι που ξυλοκοπούνται επειδή διασκέδαζαν στα Εξάρχεια, γέροι, δημοσιογράφοι, οδηγοί.
Ο πρώην δημοκράτης πρόεδρος της ΕΦΕΕ και Υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» Χρήστος Παπουτσής, αντί να ανακαλεί στην τάξη τους εν λόγω αστυνομικούς και αντί να τους τιμωρεί, συνεχίζει να τους εξαίρει, συνεχίζει να ανέχεται και να δίνει πάτημα σε όλη αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση, σε αυτό το αμόκ ακραίας αστυνομικής βίας.
Το Παρατηρητήριο Αστυνομικής Αυθαιρεσίας, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του και την ανησυχία του, ιδιαίτερα σε μια περίοδο έντασης των κοινωνικών αγώνων για αξιοπρεπή εργασία και διαβίωση. Τέλος, δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην κ. Ανθή Κοντογιώργη, στους δύο νεαρούς και στις οικογένειες τους. Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την καταγραφή και την καταγγελία τέτοιων περιστατικών καθώς

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

18/07/2011